paxx.png
Osuuskunta
paxx.png
Yhteisö
paxx.png


Toiminta

Pyhiinvaellusmatka Assisiin 2018

17. - 24. 9. 2018Hotellimme on Assissa historiallisessa keskustassa nimeltään La Rocca.

Tutustumiskohteet ja matkan rakenne on valittu huolella. Matkaan sisältyy bussiretki läheisiin fransiskaanisiin kohteisiin Fonte Colombo ja Poggio Bustone Rietin lähellä. Paluumatkalla Assisista Rooman lentokentälle vierailemme kauniissa Orvieton kaupungissa. Myös perinteistä pyhiinvaellusta, eli jalkaisin vaeltamista sisältyy ohjelmaan. Matkalla on mahdollisuus syventää opittua kyselytuntien avulla.


Matkan hinta

 • 1230 € (2hh)
 • 1350 € (1hh)
 • 1150 € (3hh)

Sisältää mm.

 • Finnairin suorat lennot Helsinki-Rooma-Helsinki
 • Bussikuljetukset Rooma-Assisi-Rooma, Fiumicinon lentokenttä
 • Käynti Orvietossa
 • Puolihoidon, aamupalan lisäksi seitsemän illallista kuuluu matkan hintaan
 • Bussiretki fransiskaanisiin kohteisiin lähellä Rietiä
 • Päiväretki Perugiaan
 • Sisäänpääsymaksut, uudet kaupunkimaksut
 • Majoituksen kahden, kolmen tai yhden hengen huoneessa
 • Opastuksen, runsaan ohjelman luentoineen, hetkipalveluksineen ja messuineen
 • Opaskirjasen
 • Runsas kuvamateriaali matkan ajalta: www.anttikruus.kuvat.f

Hintaan ei sisälly matkavakuutus. Voimassa oleva matkavakuutus on pakollinen jokaiselle.

Ilmoittautumiset info@elvetours.gr

Tiedustelut Antti Kruus, sp@anttikruus.com, 040 5460 844

Vastuullinen matkanjärjestäjänä toimii matkatoimisto EL-VE tours www.elvetours.gr


Hetkipalvelus

San Damianon kappelissa vietetään vesper (iltarukous) joka viikko klo 18, ilta vaihtuu kuukausittain tammi lauantai, helmi sunnuntai, maalis maanantai jne ... heinä perjantai, elo lauantai, syys sunnuntai jne. Palvelus toimitettaan hetkipalveluskirjan kaavan mukaan. Kaikki ovat tervetulleita rukoushetken levolliseen ja hiljaiseen viettoon.

Laudes (aamurukous) vietetään joka aamu klo 8.
Laudekseen osallistuvien on kuitenkin hyvä ilmoittaa tulostaan etukäteen puh. 044 5600080
Kalenterissa ilmoitettujen tapahtumien yhteydessä vietetään päivittäin neljä kertaa hetkipalvelus (laudes, ad sextam = päivärukous, vesper, kompletorio = rukous päivän päättyessä). Laudes ja vesper hetkipalvelukirjan kaavan mukaan - ad sextam ja kompletorio ev.lut virsikirjan kaavan mukaan. Rukoushetket ovat avoimia kaikille.


SanDamianoRetriitti

San Damianon fransiskaanisissa retriiteissä etsimme ”täydellistä iloa” - Jumalan kasvoja - joiden valossa jaksamme jatkaa.

Retriitti on vetäytymistä, hengellisen lohdutuksen etsimistä. Aina emme osaa etsiäkään ja kuitenkin muistamme, että yhdessä asettuessamme Jumalan puhutteluun Jeesus on luvannut olla kanssamme. Siellä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään. (Matt.18:20)

San Damianon retriiteissä etsimme iloa rukoushetkien rytmissä kuunnellen opetuspuheita, opiskellen, keskustellen retriitin teeman innoittamina kuitenkin paastoten turhasta puheesta ja väliin vaieten. Valmistamme ateriat yhdessä.


Retriittihinnasto: pe - su (omin lakanoin, talon lakanat 10,00)

* 100,00 - 150,00 kunkin osallistujan maksukyvyn mukaan

maksun voi maksaa paikan päällä käteisellä

tai etukäteen tilille : San Damianon osuuskunta FI 66 5281 0620 0122 77

Kysy lisää: sandamianonosuukunta@gmail.com tai puh. 044 5600080


SanDamianoRetriitit 2018

- Franciscus-retriitti, Pauli Annala alustaa 12.-14.1. 2018

- Luonto ja hengellisyys -retriitti, isä Oskari Juurikkala alustaa 9.-11.2. 2018

- Benedictusretriitti, Pauli Annala alustaa 9.-11.3. 2018. TÄYNNÄ


- Lempeä linssi, hiljaisen katselemisen valokuvaretriitti, Juha Tanska alustaa 13.-15.4. 2018

- Terve Maria, ruusukko-retriitti, Anja Ghiselli ja Eeva Vitikka-Annala alustavat 4.-6.5. 2018

- Vaellusretriitti, Johanna Tanska alustaa 15.-17.6. 201


Fransiskaaninen työnjuhla

Osuuskunnan jäsenet ja ystävät kokoontuvat vuosittaiseen fransiskaaniseen työnjuhlaan vappupäivänä San Damianoon.
Päivän aikana keskustelemme San Damianon sisäisestä rakentumisesta ja pidämme vuosittaisen osuuskunnan varsinaisen kokouksen.

- fransiskaaninen työnjuhla / vuosikokous 30.4. 2018

Ora et Labora - talkoopäiviä

Talkoo päivinä teemme kunnostustöitä San Daminon pihalla tai sisätiloissa. Päivä alkaa 12 keskipäivän rukoushetkellä ja päättyy yhteiseen ateriaan klo 16 - 18 kulloisenkin tilanteen mukaan.

- ora et labora -talkoot 23.3. 2018

- ora et labora -talkoot 27.4. 2018

- ora et labora -talkoot 11.5. 2018

- ora et labora -talkoot 18.5. 2018


Luento sunnuntaina

San Damiano hyväksyttiin Suomen Ekumeenisen Neuvoston kumppanuusjärjestöksi syksyllä 2015. Vuoden 2016 alusta alkaen järjestämme kerran kuukaudessa ekumeenisia lauantaita. Päivä alkaa klo 12 rukoushetkellä kahvin jälkeen kuulemme ekumeenisen rakentavan puheenvuoron. Aterioimme yhdessä ja päivä päättyy iltarukoukseen n. 18.00.

Luento sunnuntaina -sarja kevät 2018

- luentosunnuntai, Pauli Annala 28.1.2018 - Uusi teologia, Theolgie Nouvelle

- luentosunnuntai, Pauli Annala 25.2. 2018 - Kasvavan yhteyden äärellä; Luterilais-katolisen dialogiraportin tarkastelua

- luentosunnuntai, Pauli Annala 20.5. 2018 - aihe ilmoitetaan myöhemmin

perushinta: 40,00 (syystä tai toisesta vähävaraiset 20-30 euroa maksukyvyn mukaan)

* maksun voi maksaa paikan päällä käteisellä tai etukäteen tilille : San Damianon osuuskunta FI 66 5281 0620 0122 77


Kurssit

HETKIPALVELUS kristillisen identiteetin luojana ja vahvistajana (2 op) 14.-16.10. tai 17.-19.10. 2016

Tutkimme läntisen kristikunnan hetkipalveluperinnettä ja sen benediktiinisiä juuria. Läntisen kristikunnan hengellisen elämän keskeinen tukijalka, päivän aikana olevat hetkipalvelut, perustuvat benediktiiniseen luostarisääntöön. Kurssilla opiskellaan Pyhän Benedictuksen luostarisääntöä (on suomennettu), jonka avulla perehdytään hetkipalveluksissa käytettyjen tekstien, meditaation, psalmirukouksen ja kontemplaation taustaan ja merkitykseen. Päivittäiset hetkipalvelukset ovat vuosisatoja rakentaneet luostarien, yhteisöjen ja yksittäisten kristittyjen identiteettiä. Pystyisivätkö ne tähän myös tämän päivän Suomessa niin kirkon työntekijöiden kuin seurakuntalaisten kohdalla?

Opettaja dos. Pauli Annala

Pääsiäisen salaisuus (2 op) halukkaille sopimuksen mukaan

Kurssi järjestettään 1-3 seurakunnan tiimeille. Osallistujia enintään 10.
Tällä liturgian teologiaa käsittelevällä kurssilla tunkeudutaan luterilaisen jumalanpalveluselämän juuriin. Kurssin tavoitteena on syventää käsitystä siitä, mistä messussa on perimmältään kysymys. Kurssilla paneudutaan messun ja pääsiäisen syvään yhteyteen. Kurssi antaa valmiuksia toimia alttarilla niin, että pääsiäisen salaisuus välittyy seurakunnalle niin pääsiäisajan kuin muidenkin kirkkovuoden ajan messuissa.
Opettaja dos. Pauli Annala
Kirjallisuus: T. Mannermaa, Luther Raamatun lukijana teoksessa Raamattu ja kirkon usko tänään (toim. M. Hytönen), Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja, Tampere 2004. / Vatikaanin 2. kirkolliskokouksen dogmaattinen konstituutio De Divina Revelatione: Dei Verbum, KATT, Helsinki 1968. / Susan K. Wood, Spiritual Exegesis and the Church in the Theology of Henri de Lubac, Michican 1998. / Katolisen kirkon katekismus, ss. 344-366.

Kurssi järjestettään 1-3 seurakunnan tiimeille. Osallistujia enintään 10.
Kurssimaksu: 150 euroa
Täysihoito: 130-180 euroa (1-2 hh)

* maksun voi maksaa paikan päällä käteisellä tai etukäteen tilille : San Damianon osuuskunta FI 66 5281 0620 0122 77
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 044 5600080


Opinto- ja virkistyspäivät

Järjestämme ora et labora –henkisiä päiviä yhdestä päivästä viikonvaihteen mittaisiin tapahtumiin.
Päivät rakentuvat yhteisistä hetkipalveluista, aterioista sekä vaellus / työnteko / opiskelu / opetus / hiljaisuuden –jaksoista kanssanne sovitulla tavalla.
Päivän kestoiseen tilaisuuteen max osallistujamäärä 20 henkeä.
Yövyttäessä max osallistujamäärä 10 henkeä.

ESIMERKKEJÄ opetuspainotteisten SanDamianoRetriittien teemoista

Pääsiäisen salaisuus
Perehtyessämme liturgian teologiaan etsimme luterilaisen jumalanpalveluselämän juuria. Kurssin tavoitteena on syventää käsitystä siitä, mistä messussa on perimmältään kysymys. Pohdimme messun ja pääsiäisen syvää yhteyttä. Pyrimme siihen, että pääsiäisen salaisuus välittyy osanottajilleen niin pääsiäisajan kuin muidenkin kirkkovuoden ajan messuissa.

Kristillinen rukous
Kristillinen rukousperinne on alusta asti rakentunut Vanhan testamentin psalmien varaan ja niitä resitoimalla kristityt ovat kautta kristikunnan historian suunnanneet rukoushuokauksensa Luojansa puoleen. Millaisen spiritualiteetin tulkkeja psalmit ovat ja voiko nykyajan ihminen yhä tänäänkin pukea ilonsa ja surunsa sanoiksi psalmien sanoin?

Hetkipalvelukset kristillisen identiteetin luojana ja vahvistajana
Tutkimme läntisen kristikunnan hetkipalveluperinnettä ja sen benediktiinisiä juuria. Läntisen kristikunnan hengellisen elämän keskeinen tukijalka, päivän aikana olevat hetkipalvelut, perustuvat benediktiiniläiseen luostarisääntöön. Kurssilla perehdytään hetkipalveluperinteeseen ja sen benediktiiniläisiin juuriin. Kurssin oheismateriaalina on Pyhän Benedictuksen luostarisääntö, jonka avulla perehdytään hetkipalveluksissa käytettyjen tekstien, meditaation, psalmirukouksen ja kontemplaation taustaan ja merkitysteen. Päivittäiset hetkipalvelukset ovat vuosisatoja rakentaneet luostarien, yhteisöjen ja yksittäisten kristittyjen identiteettiä. Pystyisivätkö ne tähän myös tämän päivän Suomessa niin kirkon työntekijöiden kuin seurakuntalaisten kohdalla?

Tosi ihminen - itsetuntemus ja Jumala-tuntemus
”Sinä olit minun sisälläni, mutta minä itse ulkopuolellani ja sieltä sinua myös etsin.” Näillä rukousmuotoon puetuilla sanoilla kirkkoisä Augustinus kuvaa, kuinka Jumalan etsiminen ja oman perimmäisen minuuden etsiminen liittyvät toisiinsa. Mystiikan teologian vuosisataisen valtavirran mukaan itsetuntemus ja Jumala-tuntemus liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Kun etsimme Jumalaa, etsimme tietämättämme myös itseämme. Kun etsimme itseämme, etsimme tietämättämme myös Jumalaa. Kurssilla perehdytään tämänkaltaisiin kristillisestä ihmiskäsityksestä kumpuaviin jumalallisiin maisemiin etenemällä Raamatusta alkaen keskiajan kautta reformaatioon.

Työ, köyhyys ja kohtuullisuus
Varhaiset fransiskaanit kieltäytyivät ottamasta rahapalkkaa tekemästään työstä. He elivät Jeesuksen Vuorisaarnaan perustuvassa ‘pyhässä huolettomuudessa’. Onko tässä radikaalissa elämäntavassa, joka aikanaan räjähdysmäisen nopeasti saavutti suurta suosiota ympäri Eurooppaa, jotakin annettavaa rahan tuomiin haasteisiin ja ongelmiin tänä päivänä. Voiko kohtuuteen perustuvaa fransiskaanista elämää elää todeksi myös tämän päivän kulutusyhteiskunnassa ja millaista se tänään voisi olla?

Hengellinen ystävyys
Yhteisöllisyyden ja ystävyyden merkitys nykyihmiselle. Paneudumme aihepiiriin kristillisen kirjallisuuden klassikon Hengellisestä ystävyydestä (Aelred Rievaulainen) kirjan avulla.

Pyhiinvaellus
Kristillisen pyhiinvaelluskulttuurin raamatulliset tulkinnat johdattelevat meidät pienille vaellusretkille luomakunnan keskelle. Vaellus päättyy aina Herran pyhään ehtoolliseen